asr sluit zich aan bij Renaissance van het Platteland

Landelijk Vastgoed heeft zich aangesloten bij het initiatief Renaissance van het Platteland. Dit platform zet zich in voor een nieuwe verbinding tussen stad en platteland en heeft de handen ineen geslagen om partijen te prikkelen, inspireren en mobiliseren voor meer vitaliteit op het platteland.

Over het initiafief:

Renaissance van het Platteland: beweging in verandering
De cijfers liegen er niet om: in heel Europa en dus ook in Nederland trekt de bevolking naar de stad. De grootste groei wordt verwacht voor de vier grote steden, die in 2030 gemiddeld 15% meer inwoners dan in 2015 zullen tellen (bron: CBS). Vooral de kleinere, perifeer gelegen gemeenten zullen verder krimpen en sommige delen van het platteland zullen leeglopen. De overheid heeft hier op dit moment geen visie of een passend antwoord op. Daarom hebben de initiatiefnemers van de Renaissance van het Platteland de handen ineen geslagen om alle betrokken partijen te prikkelen, inspireren en mobiliseren.

Een beter alternatief
In Nederland ontstaan op lokaal en regionaal niveau steeds meer mooie initiatieven die het buitengebied nieuw leven inblazen. De maatschappij verandert, de mensen gaan zelf steeds meer regelen en richten bijvoorbeeld lokaal en regionaal coöperaties op om in behoeften te voorzien, of het nu gaat om verantwoord geproduceerd voedsel, duurzame energie of snellere en betere verbindingen, zoals glasvezel.

Inspiratie bij toekomstgerichte, integrale plannen
De initiatiefnemers van de Renaissance van het Platteland zijn wij er van overtuigd dat al deze initiatieven elkaar kunnen versterken als sprake is van een integrale, regionale aanpak. Ieder gebied, iedere regio heeft haar unieke, specifieke kenmerken, kansen en uitdagingen. Het initiatief en de uitdaging voor het opstellen van toekomstgerichte, integrale plannen ligt bij de regio. Plannen waarmee alle betrokkenen, van bestuur tot en met de bewoners, aan de slag kunnen.

Platform Renaissance als inspiratiebron
Bij het vormgeven en invullen van deze toekomstgerichte, integrale plannen hoeft het wiel niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. Wat in de ene regio goed en succesvol is kan wellicht ook van groot nut zijn in andere regio’s. Op de website van de Renaissance van het Platteland staan enkele spraakmakende ideeën en initiatieven.

Wat willen de initiatiefnemers?
De initiatiefnemers willen snelheid en beweging brengen door regio’s te inspireren, overheden te prikkelen en waar mogelijk een duwtje in een bepaalde of andere denkrichting te geven. Met een brede achtergrond in de sectoren landbouw, recreatie & horeca, particulier grondbezit, onderwijs, natuurbeheer en ruimtelijke innovatie kunnen de initiatiefnemers horizontaal denken, buiten de gebaande paden. 13 september organiseert Renaissance van het Platteland een conferentie met als thema: wat ons bindt. En dat is meer dan u denkt.

Bekijk hier het originele artikel.